Innovatieve en duurzame oplossingen voor toegankelijkheid
In Nederland zijn er verschillende wetten en richtlijnen die toegankelijkheid voor mensen met een beperking of chronische ziekte voorschrijven, zoals het Besluit Bouwwerken leefomgeving. Denk daarbij aan toegankelijke in- en uitgangen, voldoende bewegingsruimte in gebouwen, toegankelijke toiletten, een goede bewegwijzering en informatievoorziening.
Facilitair managers en gebouwbeheerders spelen een belangrijke rol in het realiseren van toegankelijkheid binnen de aan hen toevertrouwde gebouwen en terreinen. Te vaak realiseren deze zich niet, dat de toegankelijkheid sterk verbeter kan worden door gebruik te maken van slimme technologieën, duurzame materialen en een inclusieve ontwerpmethodologie.
Voorbeelden van eenvoudig te integreren, slimme technologieën zijn:
- Slimme deuren, die automatisch openen, wanneer iemand nadert, zijn bijzonder nuttig voor mensen met mobiliteitsbeperkingen.
- Bewegingssensoren, die verlichting en andere systemen activeren op basis van beweging, wat het voor mensen met een beperking gemakkelijker maakt om zich te verplaatsen.
- Mobiele apps, die gebruikers helpen bij het navigeren door gebouwen, inclusief informatie over toegankelijke routes en faciliteiten.
Het implementeren van innovatieve en duurzame technologie voor toegankelijkheid vereist wel een gestructureerde aanpak. De te volgen stappen zijn:
- Voer een toegankelijkheidsbeoordeling uit om huidige knelpunten te definiëren.
- Vraag feedback van gebruikers, inclusief mensen met een beperking, om inzicht te krijgen in hun ervaringen en behoeften.
- Ontwikkel een plan om de benodigde veranderingen aan te brengen, inclusief budgettering en tijdslijnen.
- Evalueer de effectiviteit van de geïmplementeerde oplossingen en pas deze aan waar nodig.
Technologie kan ingezet worden bij de verbetering van de toegankelijkheid van medewerkers met een beperking. (Foto Shutterstock)