
Netcongestie? Doe er zelf wat aan!
De transitie naar duurzame energie is een positieve ontwikkeling voor Nederland, maar netcongestie vormt een serieus obstakel voor bedrijven. Door te investeren in energie-opslag en samen te werken, kunnen facilitaire diensten bijdragen aan een betrouwbare en duurzame energievoorziening. Hoe je als verantwoordelijke omgaat met de mogelijkheden om zo een bijdrage te leveren aan een groenere toekomst.
De overheid stelde ambitieuze doelstellingen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en de co2-uitstoot te verlagen en zette in op een verhoging van duurzame energie. In de totale energieproductie vindt daardoor een zichtbare verschuiving plaats naar duurzame energie in Nederland. Zonne-energie, windenergie en biomassa zijn de belangrijkste bronnen van hernieuwbare energie.
Mede daardoor kreeg Nederland te maken met netcongestie. Vooral op momenten dat er veel duurzame energie wordt opgewekt, want deze moet ergens blijven. Naast het afkoppelen van de duurzame energie of de verzwaring van het electriciteitsnet maakt energie-opslag deel uit van de oplossing. Energie-opslag biedt de mogelijkheid om overtollige energie die tijdens piekproductieperioden wordt opgewekt, te bewaren en deze later te gebruiken wanneer de vraag toeneemt. Dit biedt verschillende voordelen:
- Energie-opslag kan de betrouwbaarheid van de energievoorziening verhogen, waardoor bedrijven minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet.
- Met de juiste opslagoplossingen kunnen bedrijven flexibeler inspelen op fluctuaties in de energieprijs en de beschikbaarheid van groene energie.
- Door zelf energie op te slaan, kunnen bedrijven mogelijk kosten besparen en hun afhankelijkheid van dure piekprijzen verminderen.
Veel bedrijven kijken tegen de investeringen op. Die zijn volgens hun berekeningen hoger dan de voordelen. Maar is dat wel zo? Een stappenplan brengt meer duidelijkheid. Voordat beslissingen genomen worden over energie-opslag, is het belangrijk om de huidige en toekomstige energiebehoeften in kaart te brengen. Dit draagt bij om te begrijpen hoeveel opslagcapaciteit er nodig is en welke oplossingen het meest geschikt zijn voor de organisatie. Raadpleeg leveranciers of andere partijen, die ervaring hebben met duurzame energie en opslagoplossingen. Dit helpt ook bij het vinden, selecteren en gebruiken van de juiste technologieën.
De energiemarkt is voortdurend in beweging, en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van beleidsontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de organisatie. Dit kan helpen om proactief te reageren op veranderingen in de energievoorziening.

Raadpleeg leveranciers of andere partijen, die ervaring hebben met duurzame energie en opslagoplossingen. (foto: Shutterstock)