« Oplossingen « Oplossingen « Energie « Utiliteitsgebouwen slimmer en kostenbesparend maken

Utiliteitsgebouwen slimmer en kostenbesparend maken

Van de redactie

Facilitair managers en gebouwbeheerders staan voor de uitdaging om hun traditioneel opgezette gebouwen efficiënter, duurzamer en kostenbesparend te maken. Voor welke uitdagingen staan zij als zij hun gebouwen ‘slimmer’ willen maken?

Problemen die zij op te lossen hebben, zijn er genoeg. Zoals stijgende energieprijzen, die een aanzienlijke last vormen voor de exploitatiekosten van gebouwen. Traditionele onderhoudsmethoden zijn vaak inefficiënt, wat leidt tot hogere kosten en ongeplande stilstand van systemen. De tevredenheid van huurders en gebruikers is essentieel, maar wordt vaak verwaarloosd in traditionele modellen. De druk om duurzamer te opereren groeit, zowel vanuit regelgeving als vanuit de maatschappij.

Om de hierboven genoemde problemen aan te pakken, zijn er evenzovele innovatieve oplossingen beschikbaar. Gericht op het verbeteren van de efficiëntie, het verlagen van de kosten en het verhogen van de gebruikerservaring.

Mogelijke oplossingen

De eerste is het gebruik van slimme technologieën. Internet of Things (IoT) en geavanceerde gebouwbeheersystemen kunnen de operationele efficiëntie aanzienlijk verhogen. Door sensoren te installeren die gegevens verzamelen over energieverbruik, temperatuur en bezettingsgraad, kunnen facilitair managers inzicht krijgen in het energieverbruik en direct ingrijpen wanneer dat nodig is; om dan systemen, zoals verlichting en HVAC, automatisch aan te passen op basis van bezetting en gebruikspatronen.

Een andere oplossing is predictief onderhoud. Traditionele onderhoudsstrategieën zijn vaak reactief, wat leidt tot hoge kosten en ongeplande stilstand. Predictief onderhoud maakt gebruik van data-analyse en IoT-technologie om te anticiperen op onderhoudsbehoeften voordat deze zich voordoen. Dit helpt facilitair managers om onderhoud op het juiste moment uit te voeren en grote reparaties te voorkomen. Naast verhoging van de efficiëntie door de downtime van systemen te  minimaliseren en de operationele continuïteit te waarborgen. In alle gevallen is dat kostenbesparend.

Ook kan de integratie van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en warmtepompen, de energiekosten aanzienlijk verlagen. Door deze investeringen in groene energie kunnen gebouwbeheerders niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een lagere ecologische voetafdruk. In alle gevallen zorgt de eigen energieproductie ervoor, dat de organisatie minder afhankelijk wordt van externe leveranciers.

Data-analyse is een essentieel onderdeel van het slimmer maken van gebouwen. Door gegevens te verzamelen en te analyseren, kunnen gebouwbeheerders inzichten verkrijgen die leiden tot betere besluitvorming. Zo gaan zij beter begrijpen hoe en wanneer ruimtes worden gebruikt, zodat de ruimte-indeling en diensten kunnen worden geoptimaliseerd. Daarmee verbeteren zij de gebruikerservaring.

Naast tal van uitdagingen om gebouwen slimmer te maken, zijn er evenredig oplossingen. (Foto: Swycs)