
Juiste ergonomische oplossingen voorkomen ‘zit’problemen
De gemiddelde werknemer brengt maar liefst 9,5 uur per dag zittend door. Terwijl langdurig zitten een serieuze bedreiging vormt voor de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Met de juiste ergonomische oplossingen zijn deze risico’s aanzienlijk te verminderen. Het kiezen van op maat gemaakte en designverantwoorde stoelen is daarom een belangrijke stap in het creëren van een gezonde werkomgeving.
Langdurig zitten kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen. Enkele van de meest voorkomende klachten zijn rug- en nekpijn; vermoeidheid; verhoogd risico op hart- en vaatziekten; verminderde productiviteit; en psychologische effecten, zoals een verhoogd stressniveau
De sleutel tot het verminderen van de negatieve effecten van langdurig zitten ligt in ergonomie. Ergonomische stoelen zijn ontworpen om het lichaam te ondersteunen en aan te passen aan de natuurlijke houding van de gebruiker. Dit leidt niet alleen tot een verbeterd comfort, maar ook tot een verhoogde productiviteit en een lager risico op blessures. Alvorens van een ergonomisch zitplaat te kunne spreken, moet deze aan een aantal kenmerken voldoen:
- Verstelbaarheid: een goede ergonomische stoel moet in hoogte, diepte en hellingshoek verstelbaar zijn. Dit maakt het mogelijk om de stoel aan te passen aan de individuele behoeften van elke gebruiker.
- Ondersteuning van de lendenen: een stoel met goede lendensteun helpt de natuurlijke kromming van de rug te behouden, wat essentieel is voor een goede houding.
- Zitdiepte en breedte: de zitting moet voldoende diep en breed zijn om comfort te bieden aan verschillende lichaamstypes.
- Armsteunen: verstelbare armsteunen kunnen de druk op de schouders en nek verlichten, wat bijdraagt aan een betere houding.
- Materiaal: de bekleding van de stoel moet ademend zijn en voldoende demping bieden, zodat langdurig zitten comfortabel blijft.
Naast functionaliteit is ook het design van ergonomische stoelen van groot belang. Een stoel die esthetisch aantrekkelijk is, zal medewerkers eerder aanspreken en hen aanmoedigen om deze te gebruiken. Design en ergonomie hoeven elkaar niet uit te sluiten; integendeel, ze kunnen elkaar versterken. Door te kiezen voor stoelen die zowel comfortabel als mooi zijn, creëert u een werkomgeving die medewerkers inspireert en motiveert.

Naast functionaliteit is ook het design van ergonomische stoelen van groot belang. (foto: Shutterstock)