
Duurzame alternatieven voor eenmalig plastic
Met de recente wetgeving die het gebruik van eenmalig plastic bekertjes en bakjes verbiedt, staan organisaties voor een grote uitdaging. Het vinden van duurzame alternatieven is noodzakelijk, maar dit brengt een scala aan overwegingen met zich mee. Als facilitair verantwoordelijke bent u verantwoordelijk voor het maken van keuzes die niet alleen voldoen aan de wetgeving, maar ook financieel haalbaar zijn en bijdragen aan een positieve milieu-impact.
Bij de overstap naar duurzame alternatieven komen verschillende overwegingen om de hoek kijken. De belangrijkste zijn:
- Kosten: wat zijn de financiële implicaties van het vervangen van eenmalig plastic?
- Milieu-impact: hoe verhouden de alternatieven zich tot elkaar qua milieuvriendelijkheid?
- Gebruiksvriendelijkheid: hoe goed functioneren de alternatieven in de praktijk?
- Recyclebaarheid: kunnen de alternatieven efficiënt gerecycled worden?
Er zijn verschillende alternatieven voor eenmalig plastic die organisaties kunnen overwegen. De meest voorkomende opties zijn:
- Kunststoffen alternatieven. In plaats van conventioneel plastic kunnen organisaties kiezen voor kunststof varianten die speciaal zijn ontworpen om minder milieubelastend te zijn. Dit kan bijvoorbeeld gerecycled plastic zijn of bioplastics. Deze materialen zijn vaak duurzamer dan traditionele plastics
- Karton is een veelgebruikt alternatief voor plastic. Het is vaak goedkoper en is volledig biologisch afbreekbaar. Echter, karton kan minder waterdicht zijn en kan daardoor minder geschikt zijn voor natte of warme dranken. Het is belangrijk om te kijken naar de coating die vaak op karton wordt toegepast, die de recycleerbaarheid kan beïnvloeden.
- Biobased materialen, zoals pla (=polylactic acid) zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en zijn vaak biologisch afbreekbaar. Desondanks dienen organisaties zich bewust te zijn van de productiekosten en de impact op voedselbronnen. Het gebruik van biobased materialen kan een positieve milieu-impact hebben, maar de duurzaamheid van de productieprocessen moet kritisch worden bekeken.
- Keramiek is voor evenementen met een langdurig karakter of bij herhaald gebruik een uitstekende keuze zijn. Het is duurzaam, herbruikbaar en heeft een lange levensduur. Het grote nadeel is echter het gewicht en de breekbaarheid, evenals de hogere kosten voor aanschaf en onderhoud.
Kortom, bij het maken van een keuze voor een alternatief voor wegwerp plastic is het van belang om de verschillende afwegingen in overweging te nemen, zoals kosten, milieu-impact, gebruiksvriendelijkheid en afvalbeheer.

Bij het maken van een keuze voor een alternatief van wegwerp plastic is het van belang om de verschillende afwegingen in overweging te nemen (foto: Shutterstock)