Vluchtdeuren voor zowel grote als kleine aantallen mensen
Vluchtdeuren zijn een onmisbaar onderdeel van de veiligheid in elk gebouw. Als facilitair manager is het van belang om goed geïnformeerd te zijn over de beschikbare opties, regelgeving en het onderhoud van deze deuren. Door de juiste keuzes te maken, draagt de gebouwbeheerder bij aan de veiligheid en het welzijn van alle gebruikers van het gebouw. Investeren in kwalitatieve vluchtdeuren, die voldoen aan alle wettelijke vereisten, is niet alleen een verbetering van de toegankelijkheid, maar vergroot ook het vertrouwen van medewerkers en bezoekers.
In geval van een noodsituatie, zoals brand of een andere calamiteit, zorgen vluchtdeuren ervoor dat mensen snel en efficiënt kunnen evacueren. Het is daarom van belang dat de juiste keuzes worden gemaakt bij het selecteren en installeren van vluchtdeuren. Vluchtdeuren zijn er in verschillende types, elk ontworpen voor specifieke situaties en aantallen mensen. De belangrijkste types zijn: enkelvoudige en dubbelvoudige vluchtdeuren, paniekdeuren en automatische vluchtdeuren.
De belangrijkste regels voor vluchtdeuren zijn vastgelegd in het Bouwbesluit en de NEN-normen:
- De vluchtweg moet altijd vrij toegankelijk zijn.
- Vluchtdeuren dienen te openen in de vluchtrichting.
- Er moeten voldoende vluchtdeuren zijn voor het aantal personen in het gebouw.
Bij het selecteren van vluchtdeuren is het belangrijk om aandacht te besteden aan de materialen en het ontwerp. De keuze van materialen kan invloed hebben op de duurzaamheid, brandveiligheid en onderhoud van de deuren. Zo zijn stalen deuren robuust en bieden uitstekende brandwerendheid. Aluminium deuren zijn lichtgewicht en corrosiebestendig. Terwijl houten deuren een warme uitstraling hebben. Bij de keuze van de vluchtdeuren moet rekening houden met de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Dit houdt in dat de deuren eenvoudig te openen moeten zijn, met voldoende ruimte voor rolstoelen of andere mobiliteitsmiddelen.
Elk type vluchtdeur is ontworpen voor specifieke situaties en aantallen mensen. (Foto: GU-Nederland)