« Oplossingen « Oplossingen « Duurzaam « Verantwoorde afvoer van electrisch afval

Verantwoorde afvoer van electrisch afval

Van de redactie

Geen organisatie ontkomt aan het verzamelen van electrisch afval, waaronder oude lampen, zonnepanelen en armaturen. Het verwijderen van deze materialen lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar de verantwoorde afvoer ervan vereist aandacht en zorgvuldigheid. Wat zijn de mogelijkheden voor het verantwoord afvoeren van elektrisch afval en hoe valt dit op een duurzame manier te doen.

Elektrisch afval, of e-waste, bevat vaak stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de volksgezondheid. Daarom is het essentieel om deze materialen op een verantwoorde manier af te voeren. Door de juiste procedures te volgen, dragen organisaties bij aan een circulaire economie en voldoen zij tegelijkertijd aan de wet- en regelgeving, die van toepassing is op de afvoer van elektrisch afval.

Wecycle voor bedrijven is een initiatief van Stichting OPEN, dat speciaal is ontworpen om bedrijven te ondersteunen bij de verantwoorde afvoer van hun elektrisch afval. Dit programma biedt verschillende opties voor de inzameling en verwerking van e-waste, die gratis zijn en in overeenstemming met de geldende wetgeving:
  • Eigen inzameling en afvoer. Organisaties kunnen het elektrisch afval in eigen beheer inzamelen en zelf wegbrengen naar een van de Wecycle-inleverpunten.
  • Sommige Wecycle-inleverpunten nemen gratis afval in en vergoeden een materiaalwaarde. Dit betreft onder andere metaalrecyclers en CENELEC-verwerkers.
  • Er zijn ook inleverpunten, zoals groothandels en milieustraten, die gratis inzameling bieden, maar geen vergoeding uitkeren.
  • Organisaties kunnen ervoor kiezen om het afval gratis te laten ophalen door Wecycle, waarbij zij enkel een vergoeding ontvangen voor hun afgedankte armaturen.
  • Organisaties kunnen er ook voor kiezen zelf CENELEC-verwerker te worden, mits zij voldoet aan de vereisten.
Facilitair verantwoordelijken spelen een belangrijke rol in het beheer van elektrisch afval binnen hun organisatie. Enkele praktische tips om ervoor te zorgen dat zij op een verantwoorde manier omgaat met e-waste:
  • Zorg ervoor dat het elektrisch afval gescheiden is van ander afval. Dit vergemakkelijkt de inzameling en verwerking.
  • Probeer de apparaten zoveel mogelijk compleet en onbeschadigd te houden. Dit verhoogt de kans op een hogere vergoeding en een efficiëntere verwerking.
  • Informeer betrokken medewerkers over het belang van de juiste afvoer van elektrisch afval. Dit kan bijdragen aan een cultuur van duurzaamheid binnen de organisatie.
  • Maak gebruik van de Wecycle-inleverpunten en ophaaldiensten, die beschikbaar zijn voor uw bedrijf. Dit kan tijd en kosten besparen.
  • Blijf op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving omtrent de afvoer van elektrisch afval. Dit voorkomt juridische problemen en boetes.

Facilitair verantwoordelijken spelen een belangrijke rol in het beheer van elektrisch afval binnen hun organisatie. (foto: Shutterstock)

Andere facilitaire oplossingen in het thema Duurzaam

Binnenkort verschijnen hier de eerste resultaten. Bedankt voor uw geduld.