« Oplossingen « Oplossingen « Overlast « Ongedierte in de zorgsector: een onacceptabele situatie

Ongedierte in de zorgsector: een onacceptabele situatie

Van de redactie

Ongedierte in de zorg vereist continue aandacht, omdat het voorkomen ervan verstrekkende gevolgen heeft voor de organisatie. Naast de gezondheid van cliënten en patiënten zijn het welzijn van medewerkers en de reputatie van de organisatie in het geding. Daarom kan beter proactief dan reactief worden gehandeld. In samenwerking met professionele ongediertebestrijders kunnen er effectieve preventieve maatregelen worden genomen om zo goed mogelijk een veilige en gezonde omgeving te waarborgen.

De aanwezigheid van ongedierte in een zorginstelling heeft vooral gezondheidsrisico’s voor kwetsbare personen, zoals ouderen, kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Enkele gezondheidsrisico’s zijn:
  • Verspreiding van ziekten, omdat veel plaagdieren, zoals ratten en muizen, drager zijn van ziekten die ernstig kunnen zijn voor de gezondheid van mensen.
  • Allergische reacties, omdat bepaalde insecten, zoals bedwantsen en huisstofmijten, allergieën en huidirritaties kunnen veroorzaken.
  • Psychologische impact, want de aanwezigheid van ongedierte kan angst en stress veroorzaken bij cliënten en patiënten, wat hun herstelprocessen negatief kan beïnvloeden.
Niet alleen cliënten en patiënten ervaren de nadelige effecten van ongedierte. Ook medewerkers kunnen geconfronteerd worden met de gevolgen:
  • Medewerkers kunnen afgeleid worden door de aanwezigheid van ongedierte, wat hun productiviteit en concentratie beïnvloedt.
  • Ongedierte kan leiden tot gezondheidsproblemen bij medewerkers, wat resulteert in een hoger ziekteverzuim.
  • Medewerkers kunnen zich ongemakkelijk voelen in een omgeving waar ongedierte aanwezig is.
Omdat ongediertepreventie beter is dan ongediertebestrijding kunnen het beste preventieve maatregelen worden genomen om de overlast tot een minimum te beperken:
  • Voer periodieke inspecties uit om vroegtijdig tekenen van ongedierte te signaleren.
  • Zorg ervoor dat medewerkers getraind zijn in het herkennen van ongedierte en het rapporteren van problemen.
  • Stel en handhaaf strikte hygiëneprotocollen, vooral in keukens en eetruimtes.
  • Indien ongedierteoverlast zich onverhoopt toch voordoet, schakelen meteen professionals in ongediertebestrijding in.

Ongediertepreventie is beter dan ongediertebestrijding. Schakel daarom een ongediertepreventiebedrijf in om de overlast tot een minimum te beperken (foto: Shutterstock)