« Oplossingen « Oplossingen « Informatiebeheer « Onderhoud na oplevering: het belang van goede informatie

Onderhoud na oplevering: het belang van goede informatie

Van de redactie

Het onderhoud na de oplevering van een nieuw gebouw is een complex proces dat goed georganiseerd moet worden. De gezamenlijke onderhoudskosten zijn vaak hoger zijn dan de oorspronkelijke bouwkosten. Facilitair verantwoordelijken dienen daarom niet alleen te beschikken over kennis van de bouwafspraken, maar ook over alle relevante aanbevelingen, garantie gerelateerde taken en wettelijke verplichtingen. 

Een webgebaseerd platform is dan een oplossing voor het efficiënt beheren van deze informatie en het stroomlijnen van het onderhoudsproces. Door het implementeren van zo’n platform valt niet alleen tijd en kosten te besparen, maar ook de kwaliteit en veiligheid van het gebouw te waarborgen. 

Zo’n webgebaseerd platform stelt facilitair verantwoordelijken in staat om operationele informatie eenvoudig en efficiënt te verzamelen, te synchroniseren en te delen. De voordelen van een dergelijk platform zijn onder andere: 
  • Gestructureerde informatie: alle relevante informatie is gemakkelijk toegankelijk en goed gedocumenteerd in een centrale database. 
  • Efficiënte samenwerking: meerdere gebruikers kunnen gelijktijdig informatie toevoegen en openen, wat de samenwerking bevordert. 
  • Veiligheid van gegevens: de gegevens zijn veilig opgeslagen, waardoor facilitair verantwoordelijken erop kunnen vertrouwen dat ze met actuele en correcte informatie werken. 
  • Gegevens beheer: er zijn er wettelijke verplichtingen die betrekking hebben op brandveiligheid, energieprestaties of andere milieuaspecten. Het niet naleven van deze verplichtingen kan niet alleen leiden tot boetes, maar ook tot veiligheidsrisico’s voor gebruikers van het gebouw. 
Door gebruik te maken van een webgebaseerd platform kunnen facilitair verantwoordelijken hun facilitaire prioriteiten beter bepalen. Met als gevolg: 
  • Tijdwinst: door een overzichtelijke weergave van informatie kunnen beslissingen sneller worden genomen. 
  • Kostenefficiëntie: door het volgen van aanbevelingen en het tijdig uitvoeren van onderhoud kan het risico op hoge kosten worden geminimaliseerd. 
  • Verbeterde communicatie: het platform maakt het mogelijk om eenvoudig te communiceren met aannemers en andere stakeholders, wat de transparantie bevordert. 

Door gebruik te maken van een webgebaseerd platform kunnen facilitair verantwoordelijken hun facilitaire prioriteiten beter bepalen. (Foto: Shutterstock)