
Meer inzicht in het beheren van utiliteitsgebouwen
Voor gebouwbeheerders van utiliteitsgebouwen is het belangrijk om inzicht te hebben in de status en het functioneren van hun gebouw(en). Traditionele methoden zijn vaak tijdrovend en leiden soms tot onduidelijkheden. Building Information Modeling (BIM) biedt een innovatieve oplossing die het beheer van bestaande utiliteitsgebouwen aanzienlijk kan verbeteren. Hoe BIM kan bijdragen aan een beter beheer van utiliteitsgebouwen.
BIM is een digitale representatie van de fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Door middel van 3D-modellen en geavanceerde data-analyse geeft hij gebouwbeheerders inzicht in het gebouw, waardoor samenwerken gemakkelijker wordt en beter geïnformeerde beslissingen genomen kunnen worden:
- Met BIM kunnen beheerders gemakkelijk toegang krijgen tot gedetailleerde informatie over de verschillende systemen en structuren binnen een utiliteitsgebouw. Denk daarbij aan technische specificaties, onderhoudsgeschiedenis en ruimtespecificaties. Door deze informatie op één centrale plek te hebben, kunnen beheerders snel beslissingen nemen en problemen identificeren voordat ze escaleren.
- BIM stelt beheerders in staat om onderhoudsprocessen te optimaliseren. Door gebruik te maken van de data en inzichten uit het BIM-model kunnen ze preventief onderhoud plannen op basis van de echte staat van systemen en apparatuur, in plaats van op een vaste onderhoudsagenda; hebben zij direct toegang tot relevante informatie om problemen snel en effectief op te lossen; en maken zij nauwkeurigere kosteninschattingen op basis van actuele gegevens uit het BIM-model.
- Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid is het belangrijk dat met BIM aanzienlijke voordelen op het gebied van energiebeheer behaald kunnen worden. Zo is het model geschikt om het energieverbruik te simuleren en te analyseren; biedt het inzicht waar mogelijk kan de energie-efficiëntie te verhogen; en zijn er eenvoudig duurzaamheidsrapportages mee te maken voor bijvoorbeeld certificeringen.
- BIM maakt het bovendien mogelijk om de indeling van een gebouw te analyseren en optimaliseren. Zo krijgen gebouwbeheerders inzicht in hoe ruimtes worden gebruikt en waar optimalisaties mogelijk zijn; kunnen zij deze ruimtes opnieuw indelen op basis van actuele behoeften en trends; en kunne zij ruimten creëren die eenvoudig kunnen worden aangepast aan veranderende eisen.

BIM kan zorgen voor ruimte-optimalisering, energiebesparing en kostenbesparing. (foto: Shutterstock)