Inzameling van leeg goed, al dan niet met statiegeld
Per jaar komen er honderden miljoenen leeg goed in omloop. Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor scholen, universiteiten en andere organisaties. In het kader van de duurzaamheid is het beheer van leeg goed daarom van groot belang. Los daarvan is het ook een wettelijke verplichting.
Leeg goed verwijst naar verpakkingen die niet meer gebruikt worden, zoals plastic flessen, blikjes en andere consumptieverpakkingen. Het correct inzamelen van deze materialen is noodzakelijk voor de duurzaamheid, biedt financiële voordelen en is noodzakelijk in het kader van de bewustwording. Het inzamelen van leeg goed, al dan niet met statiegeld, is daarom een effectieve manier om de duurzaamheid binnen organisaties gestalte te geven.
Een systeem voor het inzamelen van leeg goed is het statiegeldsysteem. Dit systeem biedt een financiële prikkel voor gebruikers om hun lege verpakkingen terug te brengen. De voordelen van een statiegeldsysteem zijn een verhoogde inzameling (statiegeld stimuleert gebruikers om lege verpakkingen terug te brengen), aanmoediging van het nemen van verantwoordelijkheid voor hun consumptiegedrag en draagt bij aan een schone omgeving, omdat er minder zwerfafval ontstaat.
De inzameling van leeg goed kan op verschillende manieren gestalte krijgen:
- Een voor de hand liggende optie is het installeren van fysieke inleverpunten binnen de organisatie. Deze inleverpunten kunnen strategisch worden geplaatst, bijvoorbeeld in de buurt van ingangen of eetruimtes. Belangrijke overwegingen zijn de toegankelijkheid (zorg ervoor dat de inleverpunten gemakkelijk toegankelijk zijn voor alle gebruikers), onderhoud (plan regelmatig onderhoud om de inleverpunten schoon en functioneel te houden) en het plaatsen van duidelijke informatie over het statiegeldsysteem en wat er precies ingeleverd kan worden.
- Met de opkomst van technologie valt ook te overwegen om digitale inleverpunten op te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een app die gebruikers in staat stelt om hun lege verpakkingen in te scannen en statiegeld te ontvangen. Voordelen van digitale inleverpunten zijn onder andere gebruiksvriendelijkheid en data-analyse.
- Een andere mogelijkheid is samenwerking met lokale bedrijven die al ervaring hebben met het inzamelen van leeg goed. Door samen te werken, kan de organisatie profiteren van bestaande infrastructuren en netwerken. Dit kan ook leiden tot verhoogde zichtbaarheid en meer educatie.
De inzameling van leeg goed kan op verschillende manieren gestalte krijgen. (Foto: Shutterstock)