
Is de organisatie voorbereid op een snelle evacuatie?
Van de redactie
Calamiteiten doen zich altijd onverwacht aan. Op zulke momenten is het van belang dat organisaties goed voorbereid zijn op een snelle evacuatie. Dit geldt niet alleen voor de medewerkers, maar ook voor bezoekers van het pand. Dat vereist de noodzaak van een effectief evacuatieplan, inclusief de juiste hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig het gebouw kan verlaten, zelfs wanneer liften niet gebruikt kunnen worden.
Een evacuatieplan is meer dan alleen een document; het is een levensreddend protocol dat in werking treedt bij een calamiteit. Elk bedrijf heeft zijn eigen aanpak bij een evacuatie. Het verschil in aanpak tussen bijvoorbeeld een administratieve afdeling en een productieomgeving is aanzienlijk. Een onderdeel van het evacuatieplan, dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de voorbereiding van de organisatie op situaties waarin standaardprocedures, zoals het gebruik van liften, niet mogelijk zijn.
In geval van een brand of andere noodsituaties is het vaak onverstandig of zelfs gevaarlijk om liften te gebruiken. Liften kunnen vastlopen of uitvallen, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties voor de gebruikers. Evenzo kan rook van buiten in het gebouw komen, waardoor de noodzaak om veilig en snel de trappen te gebruiken nog belangrijker wordt. Het is van belang dat alle medewerkers en bezoekers zich hiervan bewust zijn en weten wat te doen in dergelijke situaties.
Een goed evacuatieplan houdt rekening met de diversiteit van de mensen binnen een organisatie. Niet iedereen heeft dezelfde mobiliteit of gezondheidstoestand. Het is essentieel om te weten wie hulp nodig heeft in geval van een evacuatie. Denk aan rolstoelgebruikers, rolatergebruikers, mensen met sportblessures, zwangere vrouwen, mensen met hart- of longproblemen en zij die gevoelig zijn voor paniekaanvallen. Door specifieke procedures en hulpmiddelen voor hen te implementeren, verhoogt de kans op een veilige en snelle evacuatie voor iedereen.
Bij een goede evacuatie zijn de juiste hulpmiddelen van groot belang. Deze hulpmiddelen moeten passen in elk evacuatieplan en binnen elke organisatie. Voor iedere situatie, soort trap en type gebouw zijn er oplossingen beschikbaar. Enkele van de essentiële hulpmiddelen zijn:
- Evacuatiestoelen: speciaal ontworpen stoelen waarmee mensen met beperkte mobiliteit veilig en snel naar beneden kunnen worden geholpen.
- Evacuatiematrassen: ideaal voor het transporteren van personen die niet zelfstandig kunnen bewegen.
- Trapklimmers: apparatuur die het mogelijk maakt om rolstoelgebruikers veilig en efficiënt trappen af te laten dalen.
Het is belangrijk om deze hulpmiddelen regelmatig te controleren en te onderhouden. Dit draagt bij aan de effectiviteit van het evacuatieplan en zorgt ervoor dat de hulpmiddelen altijd klaar zijn voor gebruik.
Naast de aanschaf van evacuatiehulpmiddelen zijn hun onderhoud en de training van personeel onmisbaar. Regelmatig onderhoud, controle en keuring van hulpmiddelen zoals evacuatiestoelen en -matrassen zorgen ervoor dat deze in goede staat blijven. Het trainen van uw medewerkers in het gebruik van deze hulpmiddelen en in de procedures van het evacuatieplan is van groot belang. Dit zorgt niet alleen voor een veiligere omgeving, maar verhoogt ook het zelfvertrouwen van uw medewerkers in noodsituaties.
Niet helemaal zeker van de situatie. Schakel dan evacuatie-experts in. Deze professionals kunnen helpen bij het ontwikkelen van een op maat gemaakt evacuatieplan dat specifiek is afgestemd op de behoeften van de organisatie. Daarnaast kunnen zij trainingen aanbieden om ervoor te zorgen dat uw personeel goed voorbereid is op verschillende scenario’s.

Een goed evacuatieplan houdt rekening met de diversiteit van de mensen binnen een organisatie. (Foto: Shutterstock)