« Achtergrond « Lezersinteresses « Afvalbeheer « Afvalmanagement op maat voor iedere organisatie

Afvalmanagement op maat voor iedere organisatie

Van de redactie

Organisaties, die streven naar een duurzame toekomst ontkomen niet aan afvalmanagement op maat. Met de juiste stappen te zetten, doelstellingen te formuleren en samen te werken met externe partners, verminderen zij niet alleen de impact op het milieu, maar besparen ook kosten en verbeteren het imago van hun organisatie. Op maat gemaakt afvalmanagement is een investering die zich in de toekomst op vele manieren terugbetaalt.

Afvalmanagement omvat het proces van het beheren van afvalstromen binnen een organisatie. Met als doel om afval te minimaliseren, recycling te maximaliseren en de impact op het milieu te reduceren. In een goed afvalmanagementsysteem wordt daarom rekening gehouden met de specifieke behoeften van de organisatie en de soorten afval die er worden geproduceerd. De voordelen van een goed afvalmanagement zijn evident: kostenbesparing, een duurzamere organisatie en voldoen aan lokale en nationale wetgeving.

De weg naar een goed afvalmanagementsysteem vereist een gestructureerde aanpak. De belangrijkste stappen die facilitair managers kunnen nemen, zijn:

 

  • Analyse van afvalstromen. Voordat een afvalmanagementplan kan worden opgesteld, is het essentieel om een grondige analyse van de huidige afvalstromen uit te voeren. Dit omvat de benoeming van de soorten afval, hun hoeveelheid per soort en aandeel in de bestaande afvalverwerking.
  • Op basis van de analyse zijn duidelijke en meetbare doelstellingen te formuleren. Deze doelstellingen kunnen onder andere betrekking hebben op vermindering van de afvalproductie, verhoging van het percentage gerecycled materiaal en/of verbetering van de scheiding van afvalstromen.
  • Een effectieve scheiding van afval is cruciaal voor een goed afvalmanagementsysteem. Zorg voor goed aangeduide en toegankelijke afvalbakken voor verschillende soorten afval, communiceer met de gebruikers over het belang van afvalscheiding en controleer regelmatig om de effectiviteit van de scheiding te waarborgen.
  • Overweeg samenwerking met externe partners, zoals afvalverwerkingsbedrijven. Dat draagt bij tot het verkrijgen van gespecialiseerde kennis en middelen, de implementatie van de nieuwste en inovatoefste afvalverwerkingsmethoden en een verlaging van de kosten van afvalverwerking.
  • De laatste te zetten stap is monitoring en rapportage. Om de voortgang van het afvalmanagementsysteem te waarborgen, is het belangrijk om regelmatig de prestaties te monitoren en rapportages op te stellen. Denk daarbij aan het bijhouden van de afvalhoeveelheden en het percentage recycling, de evaluatie van de doelstellingen en aanpassing van het beleid waar nodig; en de communicatie van de resultaten met alle medewerkers en gebruikers.

Benoem de soorten afval, hun hoeveelheid per soort en aandeel in de bestaande afvalverwerking. (Foto Shutterstock)