
Altijd een inleverpunt voor electrisch afval in de buurt
Van de redactie
Verantwoord omgaan met afval maakt tegenwoordig integraal onderdeel uit van duurzaam ondernemen. Dit geldt ook voor elektrisch bedrijfsafval, dat uiteenloopt van verlichtingsarmaturen tot zonnepanelen. Daarom is het goed te weten, dat er altijd wel een inleverpunt in de buurt is, waar organisaties hun e-waste op een verantwoorde en gratis manier kunnen inleveren.
In Nederland zijn bedrijven verplicht om hun elektrische apparaten en lampen op de juiste manier te laten afvoeren. Dit is vastgelegd in de Europese richtlijn voor afvalbeheer, die stelt dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor het inleveren van hun afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Het inleveren van elektrisch afval is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een morele verantwoordelijkheid. Electrisch afval kan schadelijke stoffen bevatten die, indien niet op de juiste manier verwerkt, schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Door elektronisch afval correct in te zamelen, dragen organisaties bij aan een circulaire economie en voorkomen zij mogelijke milieuschade. Onder electrisch afval worden verstaan: verlichtingsarmaturen, computers en randapparatuur, huishoudelijke apparaten, telecommunicatie-apparatuur, zonnepanelen, draagbare batterijen en fietsaccu’s
Organisaties die electrisch afval hebben af te voeren, behoeven niet ver te zoeken voor een inleverpunt. Organisaties zoals Wecycle bieden een netwerk van inleverlocaties verspreid over het hele land. De meeste inleverpunten zijn gratis toegankelijk en bieden een veilige manier om uw afval af te geven. Om gebruik te maken van deze inleverpunten is het noodzakelijk eerst de organisatie te registreren. Dit is eenvoudig en snel. Na registratie dient de organisatie een ophaalverzoek in voor de in te leveren apparaten en/of lampen.
Alvorens over te gaan tot inleveren, is het goed om eerst het volgende in ogenschouw te nemen:
- Maak een inventarisatie van welk elektrisch afval er binnen de organisatie wordt geproduceerd.
- Plan regelmatig inlevermomenten, zodat electrisch afval tijdig ingeleverd wordt om ophoping te voorkomen.
- Informeer de medewerkers: zorg ervoor dat zij op de hoogte zijn van de procedures en waar zij het afval kunnen inleveren.
- Houd een register bij van de inleveringen voor uw administratie en eventuele audits.
- Ook is het belangrijk om alle punten op de lijst te controleren en af te vinken om verder te gaan.

Plan regelmatig inlevermomenten, zodat electrisch afval tijdig ingeleverd wordt om ophoping te voorkomen. (Foto: Shutterstock)