Zeg maar dag tegen de sigaret

Zeg maar dag tegen de sigaret

Scholen zijn steeds vaker rookvrij, maar het gaat het kabinet niet snel genoeg. Staatssecretaris Blokhuis heeft de knoop doorgehakt. Vanaf augustus 2020 worden peuken verbannen.

Vanaf 1 augustus 2020 mag er op of rond geen enkel terrein van onderwijsinstellingen nog
worden gerookt, zo heeft de staatssecretaris (Volksgezondheid) besloten. Het verbod komt niet helemaal uit de lucht vallen. Het Nationaal Preventieakkoord uit november 2018 kondigde het al deels aan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op de handhaving van het rookverbod, meldt de staatssecretaris nu. Het Mulier Instituut heeft op verzoek van het Trimbos Instituut de stand van zaken op het gebied van rookvrije schoolterreinen bij scholen voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs en instellingen voor middelbaar beroepsonderwijs onderzocht, schrijft de staatssecretaris in een brief die hij aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Eind 2018 had 80 procent van de basisscholen, 62 procent van de middelbare scholen en 14 procent van de mbo-instellingen een geheel rookvrij schoolterrein, constateren de onderzoekers. Dat is al meer dan voorheen, in 2015 was 53 procent van de middelbare scholen rookvrij en 6 procent van de mbo’s. Het
gaat Blokhuis echter niet snel genoeg. „Ondanks de lichte verbetering wordt de doelstelling om alle schoolterreinen rookvrij te krijgen nog niet gehaald. Dit is teleurstellend. Om deze doelstelling te realiseren zijn aanvullende maatregelen nodig.”


08-05-2019