Schoonmaker kan niet zonder chemie

Schoonmaker kan niet zonder chemie

In verschillende onderzoeken wordt gewezen op de gevaren van schoonmaakmiddelen met chemische stoffen. Zo zouden schoonmakers een grotere kans hebben op neurologische aandoeningen, zou schoonmaken hetzelfde effect op de longen hebben als het roken van 20 sigaretten per dag én het zou zelfs de kans op obesitas bij kleine kinderen vergroten. Moeten we chemische reinigingsmiddelen dan maar helemaal verbannen? Of is het een noodzakelijk kwaad, waar we gewoon op een goede en bewuste manier mee om moeten gaan?

Chemie zorgt ervoor dat er minder (menselijke) kracht nodig is om een oppervlak schoon te krijgen, evenals minder (warm) water. Mits chemie goed wordt toegepast, kan het dus heel nuttig, efficiënt en zelfs duurzaam zijn, zo schrijft ServiceTotaal.  Maar het mes snijdt aan twee kanten. Want je kunt niet om het feit heen dat chemische stoffen inderdaad zeer gevaarlijk kunnen zijn. Vooral als schoonmakers zich niet bewust zijn van de gevaren en niet op de juiste manier te werk gaan, kunnen ze zichzelf en anderen iets aandoen. Voorzichtigheid is dus geboden. Het begint allemaal bij het bewustzijn van de schoonmaker: als hij zich bewust is van de gevaren, zal hij een stuk voorzichtiger te werk gaan.
Creëer ten eerste dus dat bewustzijn over de risico’s van de gevaarlijke stoffen. Je kunt het niet vaak genoeg benoemen. Verder is het belangrijk om altijd de gebruiksvoorwaarden en instructies van de fabrikant op te volgen. Deze staan meestal op het etiket. Wordt er bijvoorbeeld genoemd met hoeveel water het middel aangelengd moet worden? Houd je hier strikt aan. Daarnaast is het zaak om de ruimte waar het middel gebruikt wordt, goed te ventileren. Zelfs als een middel voldoende verdund is, kan het onprettig zijn om de dampen in te ademen.
Als laatste zijn persoonlijke beschermende middelen belangrijk. Denk hierbij aan mondkapjes, schorten en natuurlijk handschoenen. In België is het al verplicht om de beschermende kleding beschikbaar te stellen.


08-02-2019