‘Plastic volledig recyclebaar in 2025’

‘Plastic volledig recyclebaar in 2025’

Plastic producten voor eenmalig gebruik en verpakkingen op de Nederlandse markt moeten in 2025 volledig recyclebaar zijn. Deze ambitie staat in een plastic pact tussen overheid en bedrijfsleven. Ook kan tegen die tijd een vijfde minder plastic worden gebruikt dan in 2017.  

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) ondertekende hierover met tientallen bedrijven en organisaties, variërend van Unilever tot Natuur en Milieu, een convenant. Bedrijven beloven concreet te investeren in uitbreiding van sorteer- en recyclinginstallaties en in bioplastics-fabrieken. Terwijl andere ondernemingen juist toezeggen dat ze die vernieuwende plastic producten zullen afnemen en na gebruik weer aanbieden ter verwerking.  

De nieuwe plastic-strategie van deelnemer Unilever is sowieso al gericht op ‘beter plastic, minder plastic en geen plastic’, vertelt Conny Braams, algemeen directeur Unilever Benelux. ,,Maar om voeding veilig te verpakken moet gerecycled plastic aan strengere eisen voldoen dan bijvoorbeeld wasmiddel of shampoo. Gelukkig maken we - samen met partners – grote stappen.” Zo zitten sauzen van het levensmiddelenconcern al in PET-flessen die eindeloos te recyclen zijn. En door navulverpakkingen kan de fles schoonmaakmiddel die mensen al in huis hebben, levenslang mee gaan. Braams: ,En waarom zou je ijsjes die je in een doos verkoopt ook nog individueel in plastic verpakken?”
Marjolein Demmers, directeur van deelnemer Natuur & Milieu, vindt de winst van dit pact dat er zo breed wordt samengewerkt. ,,Van verpakker tot producent en van supermarkt tot afvalverwerker: ze pakken het probleem nu samen op. Dat is essentieel om tot afvalstromen te komen die kleiner en beter te recyclen zijn én die ook daadwerkelijk worden hergebruikt in nieuwe verpakkingen.”


21-02-2019