‘Niet skypen met de leraar’

Een deel van de Tweede Kamer wil dat in de wet wordt vastgelegd dat een leraar fysiek aanwezig moet zijn in de klas. Aanleiding is een uitspraak van de rechter die stelde dat een leraar Duits die via Skype vragen van leerlingen beantwoordde, niet in strijd is met de wet.

SP-Kamerlid Peter Kwint roept het kabinet nu op om de wet aan te passen zodat een leraar niet alleen de juiste onderwijsbevoegdheid op zak moet hebben, maar ook lijfelijk aanwezig is in de klas. Zijn motie kan in elk geval op steun rekenen van de PVV, GroenLinks, PvdA en SGP. Kwint is bang dat veel meer scholen dergelijke creatieve oplossingen bedenken nu het lerarentekort steeds nijpender wordt. „Het is heel slim gevonden, maar dat betekent niet dat het een goed idee is. Ingrijpen in de klas is totaal uitgesloten als een leraar via internet meekijkt.”
De rechter boog zich in oktober vorig jaar over een zaak die de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) aanspande tegen de Onderwijsinspectie. De Amsterdamse onderwijsstichting, met acht vestigingen verspreid door Nederland, biedt vernieuwend voortgezet onderwijs aan met kleine klassen. Eén van de kritiekpunten van de inspectie die de school bestreed ging over de lessen Duits, die via ‘afstandsonderwijs’ worden gegeven. Dat betekent dat er een docent Duits via e-mail of Skype op afstand beschikbaar is om vragen te beantwoorden.

Volgens Kwint kan die uitspraak grote gevolgen hebben. ,,Het is wachten op scholen die hun roosters zo aanpassen zodat ze allemaal dezelfde docent via Skype les kunnen laten geven. Het is bizar dat de aanwezigheid van leerlingen wél in de wet geregeld, maar van leraren niet.’’  


12-02-2019