Hologram spoort aan tot beweging

Hologram spoort aan tot beweging

De meeste patiënten in een ziekenhuis bewegen te weinig. Door die inactiviteit komen er vaak extra complicaties bij. Fysiotherapeut Joep Janssen wil dit veranderen met behulp van augmented reality (AR).

„Via een 3D-animatie krijgt de patiënt eerst uitgelegd wat er gebeurt als je niet beweegt en waarom het juist goed is om te bewegen”, legt Janssen uit in de Telegraaf. „Daarna kiest hij een bewegingsmodule uit op zijn eigen niveau.” De modules bestaan uit games waarbij virtuele voorwerpen, hologrammen, in de kamer te zien zijn. Kinderen kunnen virtuele ballonnen leegprikken en ouderen een puzzel van een familieportret maken met virtuele puzzelstukjes. Alle games zijn zowel liggend, zittend als staand te spelen.
De fysiotherapeut doet al tien jaar onderzoek naar manieren om patiënten te motiveren hun oefeningen te blijven doen. „Samen met hogescholen en gamebedrijven heb ik diverse games ontwikkeld. Deze projecten hadden allemaal een wetenschappelijke insteek. Ik wilde nu een product voor op de markt maken.” Samen met Valkenet en AR-ontwikkelaar Tom Mensink richtte Janssen eind 2018 HoloMoves op. Het bedrijf kreeg in december een prijs voor beste zorginnovatie van het UMC Utrecht. „Het prijzengeld van €50.000 geeft ons de mogelijkheid te versnellen.” In maart start een pilot op de afdeling cardiologie van het UMC. Janssen verwacht dat zijn bedrijf binnen drie jaar zwarte cijfers kan schrijven. „AR-brillen zijn niet goedkoop, maar ziekenhuizen hebben de kosten er zo uit als patiënten minder complicaties hebben. En over een aantal jaar neemt iedereen zijn eigen AR-bril mee naar het ziekenhuis. En naar de fysiotherapeut, want ook therapeutische modules komen er.”


12-02-2019