Gratis maandverband voor Engelse tieners

Engeland gaat vanaf komend schooljaar gratis maandverband en tampons beschikbaar stellen aan middelbare scholieren. De maatregel moet zogeheten ‘menstruatie- armoede’ tegengaan.  

De producten zijn beschikbaar voor meisjes op middelbare scholen en collegestudenten, waarmee grofweg alle Engelse meisjes tussen de 11 en 18 jaar worden bereikt, schrijft CNN. Tien procent heeft geen geld om artikelen als maandverband of tampons te kopen. Nog eens vijftien procent worstelt met de kostenpost en twaalf procent maakt zelf uit geldnood wel eens een alternatief van bijvoorbeeld toiletpapier, blijkt uit onderzoek van Plan International onder duizend vrouwen en meisjes in het Verenigd Koninkrijk uit december 2017.
In diezelfde maand protesteerden tweeduizend mensen in Londen als onderdeel van de FreePeriods-campagne, die werd gestart door tieneractiviste Amika George om menstruatiemateriaal gratis beschikbaar te krijgen voor middelbare scholieren. Politicus Dawn Butler, die zich inzet voor vrouwen en gelijke rechten, noemt het besluit van de overheid nu een ‘overwinning’ voor iedereen die zich heeft ingezet om menstruatie-armoede tegen te gaan. „Het is een schade dat zulke armoede bestaat in het zesde rijkste land ter wereld.” Eerder besloot Schotland ook een soortgelijke maatregel. Er is in de zomer van 2018 zes miljoen euro uitgetrokken om studenten van scholen, colleges en universiteiten gratis maandverband en tampons te geven. Volgens de Schotse overheid waren zij de eerste in de wereld die daartoe besloot.


14-03-2019